Naast de vele beste veulens die er op de Paardenfokdag Veluwe en Vallei in Terschuur waren stonden er ook diverse aangespannen rubrieken op het programma.

Dat was ten eerste het Gelders Kampioenschap fokmerries, dat naar Dieni II (v.Unieko) van Janus Plaisier ging. Henk Hammers reed deze prachtig showende merrie, die onlangs op CK Oost in Ermelo ook al het kampioenschap fokmerries behaalde, nu dus naar het Gelders kampioenschap. De elegant en luchtig showende Waltmann’s Evita (v.Reflex M) van Stefan Rozendaal werd tweede.

Spectaculair was de wedstrijd Tuigpaarden aan de fiets. Het was de in deze discipline zeer ervaren Briljant (v.Larix) van Joop van Wessel die won. De vos was op zijn geboortegrond heer en meester en Henk Hammers moest alle zeilen bij zetten om hem op z’n fiets bij te houden. Het werd vervolgens zo spannend dat zelfs de arbiter er aan te pas moest komen. Hij koos voor Torpedo (v.Ganges) met Lean Verhoeff, een vos die zich ook groot maakte. Teus van Laar ging daarbij met z’n Manno-zoon Alex naar plaats drie.

Met een heel verfijnde verrichting van Business (v.Vlasco) van Gerrit Egberink werd Demi van Nispen Kampioen Young Riders. Demi en Business stralen veel eenheid en harmonie uit en zonder één misse te maken kon Demi Business laten presteren zoals zij wilde. Een prachtige kampioenscombinatie. Martin Schalkers lijkt ook een Young Rider met veel ambitie. Hij kon de zeer sterk dravende Discovery (v.onbekend) als tweede opstellen. Discovery was ook goed maar kon niet op tegen het foutloze optreden en het prachtige front van Business. Derde werd Nadia Verhoeff met Cherokee (v.Torino) van de com. Verhoeff/Schep.

De rubriek merries werd gewonnen door Deftige Dame (v.Manno) van René van ‘t Klooster. Berry van der Genugten reed de merrie op foutloze wijze naar de top. Deftige Dame liet zich door niets van de wijs brengen en liep zonder één misse pas op fraai gedragen en evenwichtige wijze naar de overwinning. Plaats twee werd voor Barana (v.Talos) van Fabienne Hellendoorn. Freek Saris stelde deze merrie voor en hij liet de mooie Barana er uiterst charmant, elegant en lichtvoetig overgaan. Vervolgens kon Lammert Vinke Daisy (v.Tendens HBC) van Toon van Doorn opstellen.

Ook de competitie categorie III midden stond in Terschuur op het programma. De rubriek had een zeer sterk kopnummer. Dat was de geweldig dravende Drukwerk (v.Vaandrager HBC) van de comb. Lijffijt/Kruiswijk waarbij Piet Lijffijt de rijder was. Sebastiaan Ardesch kon daarna zijn fraaie en elegant van de vloergaande Erdball (v.Unieko) opstellen voor Leendert Veerman die de grootbewegende Besterly Esmeralda (v.Waldemar) van B.J. Brommer showde.

Natuurlijk was er weer de traditionele wedstrijd tuigpaarden aangespannen voor de dresseerkar. Het werd een klinkklare overwinning voor Toon van Doorn met Dancer (v.Victory). Gerard Horst heeft ook een fijn paard voor een dergelijke rubriek en hij kon zijn Diariska (v.Tendens HBC) als tweede opstellen.

Een indrukwekkend moment was de huldiging van Drikus Vonk die de 80 is gepasseerd. Hij werd in Terschuur gehuldigd als Paardensportman van Midden Nederland. Een scala aan rij- en tuigpaardhengsten kreeg Vonk gekeurd. Hij werd door niemand minder dan de elite sportmerrie Taunita (v.Manno) van Joop van Wessel binnen gebracht waarbij Drikus, gezeten naast Hammers, overigens zelf Taunita reed. Hoewel Taunita niet meer wordt uitgebracht heeft ze nog niets ingeleverd wat betreft haar presteren. Ze is nog altijd indrukwekkend mooi en showde uitermate charmant.

DB voor KWPN (Overname zonder bronvermelding niet toegestaan)