Er was veel enthousiasme over de veulens in Terschuur op de Paardenfokdag Veluwe en Vallei, de fokdag die tot voor twee jaar altijd werd gehouden in Nijkerk. Juryvoorzitter Henk Rootveld prees de hoge kwaliteit van de veulens en hij kon er tesamen met Piet Lelieveld en Lammert Tel 17 aanwijzen voor de Nationale Veulenkeuring.

In het ochtendprogramma verschenen 37 veulens voor de jury. Slechts twee keer hoefde de jury een tweede premie toe te kennen. 20 veulens mochten naar de kopgroep, 17 mogen er dus naar de NVK. Acht waren er van Eebert, drie van Atleet, twee van Colonist, twee van Ditisem, één van Manno en één van Waterman.

In het middaggedeelte werden de veulens oprij gezet waarbij de jury toch ook wel de eerste presentatie meenam. Maar het was verrassend hoe fit de veulens zich op deze warme dag ook tijdens de tweede presentatie presenteerden.

Kampioen bij de merrieveulens werd de geweldig dravende Eebert-dochter Iearda (uit Dearda ster van Manno) van f/g. A.J.G. Mulder uit Klarenbeek. De tweede plaats was voor de Manno-dochter Inita (uit Wunita ster prok van Refelx M) van f/g. J.W. van Wessel uit Zwarteboek. Dit zeer tuigtypische veulens draafde met veel kracht en afdruk. Als derde eindigde de Eebert-dochter Ireda (uit Dareda elite van Unieko) van f/g. S. Daniëls uit Wageningen. In totaal gaan er acht merrieveulens naar de NVK.

De kampioen bij de hengstveulens werd de Eebert-zoon Ivo (uit Trea ster van Manno) van f/g. B.J. en O.W. Pander uit Gorredijk en gebr. Van Manen uit Ede. Ivo is een heel best dravend veulen met veel ras en uitstraling. Moeder Trea was in2004 inhanden van Harm Jan Veenstra Topsportmerrie op de Nationale Tuigpaardendag. Eebert was ook de vader van Idealist (uit Charisma keur van Waldemar) van f/g. G.J.H. en G. Hermanussen uit Beers. Dit veulen, dat tweede werd, draafde ook heel best met een sterk achterbeengebruik. Bij de hengstveulens stond de Atleet-zoon Iman (uit Arona ster van Manno) vam f/g. M. & J.J.C. de Man uit Herwijnen derde. In totaal gaan er 9 hengstveulens naar de NVK.

Twee nieuwe keurmerries voor Nico Calis
Heel mooi was ook de IBOP-presentatie van de vijfjarige merrie Di Sarrono (Victory x Waterman, f. R. Nout uit Geldermalsen) van Nico Calis. Op CK Meerkerk werd zij ster en nu legde zij voor de tweede maal een voldoende alternatieve IBOP (75 of meer punten) af en is ze keur. Ze scoorde nu 82,5 punten voor haar prachtige tuigtypische verrichting. De tweede merrie die Calis naar het keurschap reed was Cawarana (Manno x Marvel, f. L.R.S. Bon uit Hilversum). Met 76,5 punten werd zij nu ook keur.

In het kader van de voorselectie voor het KWPN kampioenschap verschenen er twee driejarigen voor de jury.

DB voor KWPN (Overname zonder bronvermelding niet toegestaan)