Op de Paardenfokdag Veluwe & Vallei in Terschuur vond de laatste lokale veulenkeuring van het seizoen plaats. Vijf dressuur- en vier springveulens zijn uitgenodigd voor de Nationale Veulenkeuring in Ermelo volgende week, waaronder de kampioensveulens Irisja (Harley VDL uit Nirisja keur pref v.Lux) en Iliza’s Grandai (Negro uit Daliza stb-ext prok v.Sandreo).

Bij de dressuurveulens kon er een kopgroep van elf veulens worden samengesteld en juryvoorzitter Petro Trommelen was dan ook goed te spreken over de kwaliteit in het algemeen. “We hebben vier groepen dressuurveulens beoordeeld en we hebben veulens met mooie modellen en een makkelijke bewegingsvorm kunnen selecteren voor de kopgroep.” Kampioen Iliza’s Grandia van fokker S.L. Grandia uit Bleiswijk bleek de meest opvallende. “Een langgelijnd veulen met een sterke bovenlijn en een mooi front. In zowel draf als galop beweegt ze duidelijk bergopwaarts, met een mooie houding en goede techniek in de benen.”

Op de tweede plek volgde de Apache-zoon In the Picture (uit Ultimaat ster prok v.Negro) van f/g M.H.J. Gotink uit Warnsveld. “Een goed ontwikkeld, langgelijnd veulen die telkens met veel allure optrad. Hij toont daarmee een mooie houding met een heel fraai voorbeengebruik, qua kracht in het achterbeen moest hij het net wat afleggen tegen de kampioen.” De rassige Everdale-zoon Itunes W (uit Biganita elite IBOP-dres v.Uphill) van f/g J.W. van Wessel uit Zwartebroek volgde op de derde plek. Een atletisch gebouwd veulen die heel lichtvoetig beweegt. Naast deze drie mogen ook Ishemdit (Desperado uit Lunora ster pref prest v.Goodtimes) van f/g S.M.C. Bloem uit Ewijk en Irokko K (Everdale uit Uerette ster prok v.Silvano N) van f/g G. Kamphorst uit Zwartebroek en mede-geregistreerde G.H. Kamphorst uit Hoevelaken naar Ermelo.

Bij de springveulens werden er vier veulens teruggevraagd voor de kopgroep en alle vier mogen ook door naar Ermelo. Kampioene Irisja (v.Harley VDL) van f/g W. Swinkels uit Aarle-Rixtel is een heel compleet veulen. “Ze is goed ontwikkeld en heeft een langgelijnd model met veel ras en uitstraling. In galop heeft ze veel balans en afdruk”, sprak Arnold Kootstra. Initia Utopia van het Buiten-Land (Zirocco Blue VDL uit Esta Initia van het Buiten-Land v.Vaillant) van f/g R. van der Leest uit Nijkerk werd tweede. “Een royaal ontwikkeld veulen met hard fundament en veel ras. Ze galoppeerde met veel gemak.” De beeldschone Icelos Eickenrode (Dakar VDL uit Eline H v.Indoctro) van f/g J. van der Waaij uit Kootwijkerbroek werd derde. “Misschien wel het mooiste veulen uit de groep, maar hij bleef maar draven en daar hebben we hem toch wat op moeten afstraffen. We hadden ook graag wat galop willen beoordelen en hopelijk laat hij dat in Ermelo straks wel zien.”  De chique, goed galopperende Namelus R-dochter Iwinita (uit Ewinita v.Ustinov) van f/g J.W. van Wessel uit Zwartebroek mag eveneens naar Ermelo.

Ook de Gelderse veulens waren vertegenwoordigd in Terschuur. Van de vijf veulens werd de kampioen uitgenodigd voor de Nationale Veulenkeuring. Dit was Ivanko (Koss uit Brianne stb van Ahoy, f/g M.N. Breugem uit Bodegraven). Petro Trommelen: “Dit is een goed in het Gelders type gebouwd, langgelijnd veulen met een correct fundament. Bewegen doet hij met kracht en buiging en hij kan goed schakelen. De stap is actief.”

JS voor KWPN (Overname zonder bronvermelding niet toegestaan)