De Paardenfokdag Veluwe en Vallei is niet alleen een keuringsdag voor veulens maar ook een dag met aangespannen tuigpaarden. Deze veelzijdige dag trok veel publiek, verliep exact op tijd en beschikt over een schitterend terrein.

Een hoogtepunt was het Kampioenschap Youngriders waarin zes deelnemers. Drie jonge rijdsters mochten een herkansing aangaan en stuk voor stuk showden deze rijdster hun paarden op perfecte wijze. Het was Henriette van Wessel die de titel meenam met Briljant (v.Larix) van haar vader Joop van Wessel. Briljant manifesteert zich dit jaar ook heel sterk in de damesrubriek, meestal met Hanneke van Wessel. Maar Henriette liet de vos op zijn geboortegrond ook vlammen. Schitterend in de houding, een hoog grijpend voorbeengebruik en een achterbeen dat steeds verder onder de massa komt, zo haalde deze combinatie het kampioenschap binnen. Ook heel mooi was het om te zien hoe Manon Veerman elke pas van Besterly Eribo (v.Manno) kan regelen en dit paard van haar vader naar de tweede de plaats reed. Derde werd Mieke ter Schure die Saturday van Appie Steen zeer verdienstelijk rond stuurde. De stijlprijs ging naar Martin Schalkers. Met Discovery werd hij vierde.

De rijders van categorie III-midden kwamen ook met hun competitiepaarden in de baan. Daarbij ging de voorlopige opstelling op z’n kop en dat was terecht want Cor van Dijk had z’n Elegant (v.Waldemar) heel best aan de gang. De bruine merrie keek er heel groots over en ging zeer sterk over de benen. Zij klom van plaats drie naar de kop. Tweede bleef Wim Jansen met Freedom (v.Patijn) die zich weer mooi maakte. Op de derde plek kwam toen de actievolle en er altijd voorgaande Freydessa (v.Vaandrager HBC) van E. Kruiswijk met Piet Lijffijt.

Een nieuwe en jaarlijks terugkerende rubriek is de rubriek Toptuigpaarden om de Cambridge Cole Trofee, een wisselprijs die uitgereikt werd Janet van Vliet-Van Manen. Het was een eerbetoon aan de Hackney-hengst Cambrige Cole die zoveel voor de tuigpaardenfokkerij heeft betekend. Hij is door Gerrit van Manen en Jacob van Dijk vanuit Engeland naar Nederland gehaald en Cambridge Cole heeft bij wijlen Gerrit van Manen in Terschuur op het dekstation gestaan. Met op de achtergrond de karakteristieke boerderij van Gerrit van Manen is deze locatie natuurlijk wel heel passend. Jan Kennis en Lammert Vinke vormden de jury. Zij waren beide rijder en trainer van Cambridge Cole. Tien paarden waren er uitgenodigd, acht waren er. De eerste Cambridge Cole Trofee was voor Johan Borkent die Napoleon (v.Blokland Shales) van J. Verdonk reed. Naarmate het seizoen vordert weet Napoleon zijn enthousiasme steeds beter te doseren en deze keer maakte hij zelfs hoegenaamd geen fouten en overliep hij zich ook niet. Hij bewoog spectaculair. Hij hield de KWPN hengst Cizandro (v.Waldemar) van gebr. Van Manen/gebr. Den Otter met Robbie van Dijk van het lijf. Cizandro showde ook heel mooi maar Napoleon liep er volgens Lammert Vinke met kop en schouders bovenuit. Derde werd Dendrini (v.Manno) van de fam. Kooyman met Henk Hammers. Metname in het front moest Dendrini in de boven haar geplaatsten haar meerderen erkennen. Daarna volgde Henk Fikse met de groot bewegende Wild Rose F (v.Manno) en Wander (v.Marvel) van de comb. Haarsma/van Manen met Aris van Manen. De pronkende Wander was best en zijn foutjes werden hem wel erg zwaar aangerekend.

De fokmerries van Midden-Nederland streden om het kampioenschap. De wedstrijd werd op overtuigende wijze gewonnen door Castilla BH (v.Plain’s Liberator) van Black Horse B.V. uit Papendrecht met Berry van der Genugten. Castilla ging heel best. Ze keek er geweldig over en haar bewegingen waren sterk en zuiver vierkant. Haar eigenaar komt echter niet uit de regio en daarom werd de als tweede geplaatste Fureda (v.Unieko) van Erik Daniëls uit Wageningen kampioen. Fureda maakte zeker indruk maar miste met name in het begin de zuiverheid in bewegingsvorm die Castilla wel toonde. Marcel van Bruggen werd derde met Uninkie (v.Manno) van H. Visser uit Aarlanderveen.

Albert Lueks wist met een oude fiets en een paard een nieuwe fiets te verdienen in de rubriek Tuigpaarden aan de fiets. Hij fietste naast Via HJ (v.Roy M) en die keek bijna bij Van Manen op het erf, zo groot maakte deze vos zich. Hammers fietste naast Briljant. Ook een pracht show maar het vrije en blije front van Via was indrukwekkender.

In een fraaie show van rij- en tuigpaarden van Stal Joop van Wessel kwam Briljant overigens ook nog aangespannen naast zijn moeder Taunita (v.Manno) in de baan met op de bok Henk Hammers. Een zeer verfijnd en edel span. En natuurlijk ontbrak de dresseerkar rubriek niet. De winst daarin was voor Bud de Gooyer met de Manno-zoon Alwin.

DB voor KWPN