Vandaag vond op een terrein aan de Hoevenlakenseweg in Terschuur voor de vierenzeventigste keer de Paardenfokdag Veluwe & Vallei plaats. Een perfecte mix tussen vrolijk vertier en het serieuze werk, het keuren van meer dan honderd aangeboden veulens in de verschillende fokrichtingen van het KWPN.

Voor een doordeweekse dag stond er opvallend veel publiek langs de zijlijn en op een pittige regenbui in de ochtenduren na, bleef het de hele dag zo goed als droog. Een strakke organisatie zorgde steeds voor een volle ring en een programma dat goed doorliep. Naast tuigpaarden die werden voorgesteld naast de fiets of voor ski’s of “gewoon” voor de concourswagen, gaf Coby van Baalen een leerzame clinic over de training van een Lichte Tour-paard richting de Grand Prix. Tussen alle showblokken door werden de veulens gekeurd. Bij de dressuur- en springveulens stonden hiervoor in de baan; Augusta Lantsheer, Arnold Kootstra en Dirk Reijne. Voor het viertal Gelderse veulens gaf Arnold zijn plaats tijdelijk af aan Mathilde Brouwer. De tuigpaarden werden beoordeeld door Jos Oude Lenferink, Johan Holties en voorzitter Piet Lelieveld.

In het ochtendprogramma werden de veulens geselecteerd voor de kopgroep. In het middagprogramma vond de kampioenskeuring plaats. De dressuurveulens waren het eerste aan de beurt. Tien waren er uitgenodigd voor de finale. Dirk: “Een lastige opgaaf om hier te keuren, omdat je veulens van allerlei leeftijden door elkaar krijgt. We hadden in eerste instantie ook het idee, dat de kwaliteit wel eens hoger is geweest. Maar hier in de finale lopen dan toch wel weer tien heel fijne veulens!” Aan kop ging Keramiek, een dochter van Governor uit keurmerrie Bormiek (v.Tuschinski) van f/g Adri van Erp uit Heesch. Vorig jaar werd een nakomeling van Chagall uit deze merrie reservekampioen in Terschuur. Bormiek is zelf natuurlijk ook geen onbekende, want zij werd in 2006 kampioen op de Nationale Veulenkeuring. Vijf veulens uit deze kopgroep mogen over enkele weken nogmaals de baan betreden tijdens de NVK in Ermelo.

Bij de springveulens mocht Kamena Eickenrode van f/g Johan van der Waaij uit Kootwijkerbroek opstellen als eerste. Een zeer goed ontwikkeld merrieveulen met Etoulon VDL als vader uit Eline H. (v.Indoctro). Dirk: “Een aantal veulens was duidelijk vermoeider dan in de ochtenduren. Vooral bij de jonge veulens speelde dit mee. Desondanks hebben we een hele nette groep springveulens in de baan gehad. Goede modellen met een functionele bewegingsvorm en correct beenwerk. Vier ervan mogen door naar de NVK.

”Werden bij dressuur en springen de hengst- en merrieveulens gezamenlijk beoordeeld, bij de tuigpaarden gebeurde dit apart. Het winnende hengstveulen was de rijkelijk met wit bedeelde, maar extra dravende Kroon Juweel van Sander Daniëls uit Wageningen. De vos heeft als vader Fantijn en als moeder de bloedmooie elitemerrie Dareda (v.Unieko). Zes uit deze zeven veulens tellende finale kregen een uitnodiging voor de NVK. De finale van de merrieveulens telde eveneens zeven deelnemers en deze zijn allemaal doorverwezen naar Ermelo. In deze groep kreeg Kalina van f/g Gert-Jan Hermanussen uit Beers het roodwitblauwe kampioenslint omgehangen. De rassige bruine bewoog iedere keer op de goede manier.

Het aanbod Gelderse paarden was in Terschuur niet groot. De rubriek kende wel een uitlopend kopnummer in de hoogbenige zoon van Danser. Deze Kuno komt uit Ernebie, een stermerrie van Grand Prix-dressuurhengst Zethar. Als fokker en geregistreerde staat Bert Bokkers uit Achterveld te boek.

In Terschuur werd op het laatste moment nog een programmaonderdeel toegevoegd, vanwege de slechte weersomstandigheden tijdens CK Noord-Holland viel een drietal stermerries voor graadverhoging tussen de wal en het schip. Deze drie maakten hun opwachting tijdens de Fokdag. Twee van hen, Gina-Lotte (Ziësto x elite sport v. Flemmingh) en Figanita (Apache x elite v.Uphill) werden elite en Delissa (Westenwind x ster pref v.Jazz) keur.

GJ voor KWPN