Vandaag vond aan de Hoevelakenseweg in Terschuur de vijfenzeventigste Paardenfokdag Veluwe & Vallei plaats. De leeftijd zou een bejaard evenement doen vermoeden, maar niets is minder waar. Met jeugdig elan werd opnieuw een fantastisch paardenfeest neergezet.

Voor een doordeweekse dag stond er opnieuw opvallend veel publiek langs de zijlijn en het bleef de hele dag zo goed als droog. Een strakke organisatie zorgde steeds voor een volle ring en een programma dat goed doorliep. Naast tuigpaarden die werden voorgesteld naast de fiets of voor de boerenwagen of “gewoon” voor de concourswagen, vond tevens een rubriek bestgaand rijpaard onder het zadel plaats en werd een aantal mensen in het zonnetje gezet. Onder meer Piet Lelieveld, die zijn bolhoed binnenkort aan de wilgen hangt en Joop van Wessel, die al zesentwintig jaar de drijvende en onvermoeibare kracht achter de Fokdag is.

De meewerkende en ijverige Dieni II (v.Unieko) van Janus Plaisier uit Lelystad werd met de teugels in de vaardige handen van Henk Hammers uitgeroepen tot de beste fokmerrie in het tuig van Midden-Nederland. Wat een kracht en elegantie verzameld in één paard! Dezelfde merrie bezorgde haar rijdster, Mieke ter Schure even later de overwinning in het NK Young Riders.

De Cambridge Cole Trofee werd deze keer een prooi voor de onvermoeibaar de show stelende Cizandro (v.Waldemar) van de gebroeders Van Manen en Den Otter, die zeer deskundig werd voorgesteld door Robbie van Dijk.

Volop veulens voor NVK
Sport en fokkerij, en soms ook vertier, werden in hoog tempo afgewisseld. Voor wat betreft de veulens vindt in Terschuur de laatste veulenkeuring van het seizoen plaats en fokkers, die hun veulen nog graag wilden vergelijken met leeftijdgenoten, grepen die kans dan ook met beide handen aan. Het was dus een drukte van belang voor wat betreft rijpaard-, tuigpaard en Gelderse veulens. Er kon in deze goedgevulde vijver door de jury volop worden geselecteerd voor de Nationale Veulenkeuring volgende maand in Ermelo. Drie dressuurveulens, evenzoveel springveulens en maar liefst elf tuigpaardveulens haalden de felbegeerde doorverwijzing binnen.

In het ochtendprogramma werden de veulens geselecteerd voor de kopgroep. In het middagprogramma vond de kampioenskeuring plaats. Bij de dressuurveulens ging de kampioenssjerp naar Le Montrachet. Een zoon van Ghandi uit keurmerrie Dream of Lanory (v.Jazz) van f/g Laura Verwijst uit Uden. De jury lichtte toe: “Een mooi gemodelleerd veulen met correct fundament. Hij kon heel fijn bewegen.” Naast de kampioen mogen uit deze groep ook de nummers twee en drie aantreden in Ermelo.

Bij de springveulens mocht Libero S van f/g M.M. Smink uit Achterveld opstellen als eerste. Een zoon van Grandorado TN uit stermerrie Dorine (v.Up to Date). De juryvoorzitter: “Een goed ontwikkeld en correct gebouwd veulen met dito fundament. Met een opvallend makkelijke galoppade.” Ook de nummers twee en drie uit kopgroep gaan hun geluk nogmaals beproeven op de NVK.

Werden bij dressuur en springen de hengst- en merrieveulens gezamenlijk beoordeeld, bij de tuigpaarden gebeurde dit apart. Het winnende merrieveulen was de nog zeer jonge, maar mooi gebouwde en met heel veel kracht en balans bewegende Lereda (Eebert x Bureda ster v. Saffraan) uit de bekende merrielijn van Sander Daniëls uit Wageningen. Alle zeven merrieveulens uit de kopgroep kregen een uitnodiging voor Ermelo. Bij de hengstveulens waren dat er vier. In deze rubriek ging het kampioenslint naar Leonardo K (Eebert x Tadora keur v.Cinovo), gefokt bij Adriaan Kimenai in Dongen en geregistreerd bij Gert Kamphorst in Zwartebroek. “Een veulen met veel front en een heel sterke manier van bewegen, zoals je wil zien bij een tuigpaard”, aldus de jury.

Het aanbod Gelderse veulens was in Terschuur niet zo groot, immers slecht een week eerder vond voor dit type paard de Nationale Dag van het Gelders paard plaats. Vier veulens verschenen er in de baan en deze kregen allemaal een eerste premie. De eerste plaats werd bezet door Lara. Een mooi gemodelleerde dochter van Gunner KS uit stermerrie Gloria (v.Ahoy), gefokt en geregistreerd bij Bea en Dicky Schilder in Kampen. “Een royaal ontwikkeld veulen met veel uitstraling, die op nette wijze bewoog”, zo besloot de juryvoorzitter.

Gemma Jansen voor KWPN