Eigenlijk is er geen mooiere keuring dan de Paardenfokdag Veluwe & Vallei, want naast de verschillende veulenkeuringen vinden er in Terschuur allerlei optredens met paarden plaats; naast de fiets, voor de wagen en onder het zadel. Maar de hoofdzaak is natuurlijk de keuring en ook deze editie was de kwaliteit van de aangeboden veulens bijzonder hoog.

In de baan stonden als jury, bij zowel de spring- als dressuurveulens, Arnold Kootstra, Bart Bax en Dirk Reijne. Laatstgenoemde fungeerde als voorzitter: “We hebben vandaag heel fijn kunnen jureren en hadden samen een goede lijn te pakken. Dat we een stel hele fijne veulens in de baan kregen, hielp daaraan natuurlijk goed mee. Voor de kopgroep selecteerden we de besten, maar dat hadden er even makkelijk meer kunnen zijn, zoveel kwaliteit deed er vandaag mee. De hier uitgenodigde veulens kunnen over een paar weken op de Nationale Veulenkeuring ongetwijfeld de toets der kritiek doorstaan.

Bij de springveulens hebben we er vijf kunnen uitnodigen voor de NVK. Kampioen hier werd Magnifico Eickenrode. Een goed ontwikkeld en rassig veulen met een zeer goed fundament en een makkelijke manier van bewegen. De nummer twee was een stukje jonger, maar deze dochter van Impressive VDL was eveneens goed ontwikkeld, beschikte over veel uitstraling. Ze liet in beweging veel souplesse zien en schakelde opvallend makkelijk.” Magnifico Eickenrode (Harley x elite sport v.Indorado) is gefokt en staat geregistreerd bij de familie Van der Waaij uit Kootwijkerbroek. De reservekampioen luistert naar de naam Munanita en komt uit de elitemerrie Hunanita (v.Charisma) van f/g Joop van Wessel uit Zwartebroek.

Dressuur
Voor de finale van de dressuurveulens werden er tien uitgenodigd. Dirk: “Ook een mooi koppel veulens. In de eerste selectie vanochtend hebben we nauwelijks tweede premies uit hoeven delen. In het middagprogramma verschoof de volgorde wel weer enigszins, want dan zie dat met name de jongere veulens moeite hebben met zo’n lange dag en zich toch minder presenteren dan de eerste keer. De nummers één en twee waren bijzonder aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk hebben we toch gekozen voor Mirthe als kampioen. Een zeer goed ontwikkelde dochter van Desperado, bergop gebouwd en voorzien van een hard fundament. In beweging liet ze veel techniek in haar voorbeen zien en schakelen deed ze makkelijk. De nummer twee, een rastypische zoon van Glock’s Toto JR liet zich extra zien en bewoog met een hele mooie techniek. Daarbij zou hij ten opzichte van de nummer één zijn hals meer mogen welven.” Als moeder van Mirthe van f/g Marten Tijssen staat te boek stermerrie Emily (v.Tuschinski). De nummer twee, Mark van f/g A.A.M. Schut uit Hengelo is geboren uit stermerrie Voqueline (v.Houston). Uit de kopgroep mogen zeven veulens naar de NVK.

Tuigpaarden
Bij de tuigpaardveulens werden de merrie- en hengstveulens in een aparte finale beoordeeld. Tevens stond een ander juryteam in de baan, te weten Henk Rootveld, Reijer van Woudenberg en Viggon van Beest. De laatste lichtte de veulens toe. “Alle zeven veulens in de finale krijgen een uitnodiging voor de NVK. Allemaal tuigtypische veulens met de gewenste houding en manier van bewegen. Er kan er maar één de beste zijn en dat was in onze ogen deze keer Mirona E, een merrieveulen met veel uitstraling en enorm veel front. Die veel balans en souplesse liet zien in beweging. De nummer twee gaf goed partij en was met een bekende moeder als Dieni II minstens zo interessant gefokt, bewoog op een tuigtypische manier en kon heel goed schakelen. Voor wat betreft de souplesse moest ze in de nummer één toch haar meerdere erkennen.”Mydieni YBP heeft als vader Sir Arie. Ze is gefokt en geregistreerd bij A. Plaisier in Lelystad. Mirona (Fantijn x Erona E keur v.Saffraan) heeft als f/g Arnold Epskamp uit Hoevelaken achter haar naam staan.

Hetzelfde geldt voor de kampioen bij de tuigpaardhengstveulens, deze Mooiman deed zijn naam eer aan. In deze rubriek deden slechts twee veulens mee in de finale, beide verdienden een ticket voor de NVK. De tuigtypische winnaar is een zoon van Dylano uit elitemerrie Zarona (v.Manno). Hij beschikt over heel veel front en uitstraling.

Gelders paard
Een paar dagen geleden vond in Ermelo de Nationale Dag van het Gelders paard plaats. Dit was er ongetwijfeld debet aan dat er voor de keuring in Terschuur slechts twee Gelderse veulens werden aangemeld. De jury, waarbij Mathilde Brouwer tijdelijk de plaats innam van Viggon van Beest kon geen afvaardiging naar de NVK kwijt. De nummer één verdiende met haar optreden wel een eerste premie. Deze goed ontwikkelde en in het Gelders type staande Marenda J van f/g Albert de Jong uit Ophemert is een dochter van Henkie en komt uit keur sportmerrie Brenda (Special D).

GJ voor KWPN
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan