De kwaliteit was goed aanwezig op de Paardenfokdag vandaag, wat mooie kopgroepen opleverde bij alle fokrichtingen.

Vooral de hengstveulens domineerde onder de kampioenen. Oppermachtig bij de dressuurveulens was Apache-zoon Neffel, waar in de springcategorie New Uno’s Treasure Evo van Numero Uno het lint om mocht hangen. Bij de Gelderse veulens ging de winst naar hengstveulen Noblesse J, van de jonge hengst Hometown. De tuigpaardveulens mochten twee kampioenen aanleveren, wat maakte dat zowel hengstveulen Nardus van Icellie als merrieveulen Narda van Idol de koppositie innamen.

De rastypische Neffel (Apache uit de elite- en dressuur-IBOP merrie Ghanaica van Charmeur) van fokker en geregistreerde C.W. van Baalen uit Gellicum staat volgens inspecteur Bart Bax erg goed in model en heeft veel uitstraling. Ook in zijn beweging laat hij veel techniek zien, en maakt hij een nette houding.

Springveulen New Uno’s Treasure Evo (Numero Uno uit elite- en spring-IBOP merrie Zopina vanTangelo van de Zuuthoeve) van fokker en geristreerde Dhr. van Omme uit Harskamp viel ook op door zijn zeer aansprekende uitstraling, en kon volgens inspecteur Arnold Kootstra “in alle gangen goed bewegen.”

De door A. de Jong uit Ophemert gefokte Gelderse Noblesse J. (Hometown van elite-sport-PROK merrie Brenda van Special D) mocht dan iets minder in het Gelders type staan dan de als tweede geplaatste Natuur (Edmundo uit keur-IBOP merrie Gervana van Wilson) van fokker en geregistreerde D.J. van Lavieren uit Ochten, maar was met zijn enorm veerkrachtige beweging toch net even sterker, vertelt juryvoorzitter Mathilde Brouwer.

Tuigpaardhengstveulen Nardus (Icellie uit keurmerrie Anka van Unieko) van fokker en geregistreerde W.L. Ruinemans uit Rhenen werd door inspecteur Viggon van Beest omschreven als een heel goed ontwikkeld hoogbenig veulen met veel ras en kap, dat in de beweging een goed front laat zien, evenals een goede techniek van zowel voor- als achterbeen. Ook over de zeer goed ontwikkelde merriekampioene Narda (Idol uit stermerrie Iearda van Eebert) was hij goed te spreken. Naast haar rassigheid en uitstraling, waarbij ook haar zeer aansprekend hoofd genoemd mocht worden, beschikt ze in de beweging over een heel goed voorbeen en maakt ze veel front, aldus de jury.

Bovendien waren zowel Bart Bax als Arnold Kootstra en Viggon van Beest in hun algemeenheid enthousiast over de kwaliteit in de kopgroepen. “We gaan met veel vertrouwen naar de NVK.” zegt Van Beest erover. Van de zes aangeboden Gelderse veulens werden er helaas geen verwijzingen meer gemaakt voor de NVK, al werden wel vijf eerste premies uitgedeeld.

Carmen Peters voor het KWPN